Deze vraag ontvingen wij van een terecht ongeruste pensioendeelnemer.
“Onze pensioenregeling wordt verplicht aangepast aan de nieuwe pensioenwetgeving.
Wij hebben nu een middelloonpensioen en dit mag niet meer na 2028, dus dit wordt premievrij gemaakt schrijft mijn werkgever.
De pensioenopbouw na de verandering gebeurt in een premieregeling met een voor alle deelnemers gelijk percentage premie.
Dit levert volgens mijn werkgever een prima pensioen op.
Nou vraag ik mij af wat er gebeurt met mijn al opgebouwde pensioen. Wij zitten niet bij een pensioenfonds dus dit wordt niet ingevaren, maar wordt volgens mijn werkgever gegarandeerd door de verzekeringsmaatschappij.”
Bedankt voor deze vraag.
Deze is dermate actueel dat hieraan een aparte notitie zal worden besteed omdat dit vaak voorkomt.
Middelloon is na 2028 verboden en de tot de datum dat de nieuwe pensioenregeling ingaat opgebouwde pensioenen blijven achter bij de verzekeraar.
Aangezien we inflatie hebben moet ervoor gezorgd worden dat dit opgebouwde middelloon (en eventueel ook in het verleden opgebouwd eindloon-) pensioen niet door inflatie minder waard wordt.
De (pensioenadviseur van) werkgever moet hier dus aan rekenen en in kaart brengen hoe het al opgebouwde pensioen zich gaat ontwikkelen en hoe ervoor wordt gezorgd dat de verandering van de pensioenen evenwicht plaats vindt. Rekening houden dus met de belangen van alle deelnemers. (uitblijven van) Verhogingen van pensioen worden als zeer belangrijk ervaren door deelnemers.
Alleen kijken naar pensioen wat je nog op gaat bouwen is dus onvoldoende.
Er zijn meerdere mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de pensioenen niet door inflatie wordt uitgehold.
Zo mag eventueel zelfs boven de maximum premie van 30% en de maximale compensatie van (tijdelijk 3%) premie worden gestort in een depot waaruit de verhogingen gefinancierd kunnen worden en dit mag eventueel ook met een eenmalige betaling.
Gerard van der Toolen
OR-Pensioenadviseurs